Waar ben je naar op zoek?


MENU
https://www.waarborgvastgoed.nl

Vastgoedbeheerder bewijst: energielabel C binnen handbereik

Tabakko 4

Waarborg Vastgoed wacht niet af tot de verplichting van minimaal energielabel C voor kantoren definitief wordt. Het vastgoedbedrijf plant alvast energiebesparende maatregelen voor kantoorgebouw Laan Corpus den Hoorn in Groningen. Het kantoorgebouw gaat van energielabel E via C naar A.

“We willen een bepaald kwaliteitsniveau voor onze huurders behalen wat betreft duurzaamheid en comfort”, vertelt Rick Homan van Waarborg Vastgoed. “Het verplichte energielabel C stimuleerde ons, maar duurzaamheid vinden wij ook belangrijk. We willen voldoen aan de Wet milieubeheer en de waarde en verhuurbaarheid van het pand behouden en verhogen om zo de kasstromen te continueren.”

Energieprestatieadvies

Waarborg Vastgoed liet een energieprestatieadvies opstellen voor het kantoorgebouw van 2.917 m2. Dit gaf duidelijkheid over de huidige en wenselijke situatie: wat is nodig en haalbaar en tegen welke investering. Homan: “Het pand heeft energielabel E. Onze ambitie is energielabel A. Maar om op korte termijn al een hoger niveau te bereiken, splitsten we onze aanpak op in twee stappen. Van energielabel E naar C. Daarna label C naar Energielabel A.”

Energiebesparende maatregelen

De stap naar energielabel C is snel te maken. “We bereiken dat al door alle conventionele TL-armaturen en gloeilampen te vervangen door ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke regeling. Daarnaast isoleren we cv-leidingen en appendages. We brengen thermostatische kranen aan op de radiatoren. En we verbeteren de verwarming, die daarna ook op afstand te bedienen is.”

Over de maatregelen naar energielabel A dacht Homan ook al na. “Daarvoor staan vernieuwing van het dak, vloerisolatie en zonnepanelen nu op de lijst. Voor de zonnepanelen hebben we al SDE+ subsidie aangevraagd.”

Eigen of vreemd vermogen

De eerste verduurzamingsstap van bijna alleen maar installatietechnische aanpassingen moet het bedrijf nog dit jaar voltooien. Het is een investering van 35.000 tot 40.000 euro. Homan: “We redden het op eigen kracht tot energielabel C. Voor de sprong naar label A hebben we vreemd vermogen nodig. We zijn in gesprek met ING over de financiering, die onze eigen middelen moet aanvullen.”