Waar ben je naar op zoek?


MENU
https://www.waarborgvastgoed.nl
inspirerende
verhalen
Pssssst ....
Waarborg is trots huisvester van succesvolle ondernemers. De experts van vandaag en de pioniers die morgen beter maken. Altijd met een sterke missie en een bijzonder verhaal. Ontdek wie ze zijn, wat ze doen en wat ze betekenen voor de wereld om hen heen.
Het team van Waarborg is trots op de bewoners die we mogen huisvesten. Ontdek hier hun bijzondere verhalen.
Ketelaar Kroon / Oslo
Protium / Quintushuis
Seven Stars / Mediacentrale
Fluctus en Brightbird / Zernikelaan 6
Bioclear Earth / Rozenburglaan 13
Cycloon / Energieweg 12
BioclearEarth_foto2
BioclearEarth_lab
BioclearEarth_foto1
BioclearEarth_foto3
'Onze samenwerking met NASA is er één waar we trots op zijn!'
lees het hele verhaal
Lees het hele verhaal

Waarde creëren met de kracht van de natuur

Een met olie vervuilde sloot als gevolg van een omgevallen truck, duizenden stoeptegels bevlekt met oude kauwgom en de plastic soep in oceanen. Typische vormen van milieuvervuiling. We horen erover op tv, zien het tijdens reizen, praten erover én een deel van ons gaat er zelfs voor op de barricades staan. Hier moeten we wat aan doen!

Maar wat dacht je van onzichtbare vervuiling in de grond en het water daarin? Als gevolg van de chemische revolutie in de vorige eeuw bijvoorbeeld. Of – veel recenter – door de vervuilende kracht van hormonen, die na medicijninname, via het riool zo de natuur instromen. Wie springt daarvoor in de bres? “Nou, naast de overheid onder andere wij!”, zegt Sytze Keuning, directeur van Bioclear Earth uit Groningen vol enthousiasme. “Alhoewel, bij Bioclear zijn het eigenlijk voornamelijk bacteriën die het werk doen.” Bacteriën? Daar zit een verhaal achter.

Slimme bacteriën

Keuning vertelt: “Bij Bioclear zetten we biologische processen in om ongewenste vervuiling op te schonen. Zo beschikken veel bacteriën over de bijzondere kracht om bepaalde giftige stoffen af te breken. Spuit je de juiste bacteriën de vervuilde grond in, dan schonen ze de grond veel sneller op dan klassieke reinigingstechnieken. Waar die pomptechnieken vaak zeker 5 jaar in beslag nemen, duurt bio-sanering met bacteriën tussen de 2 en 4 jaar. En het mooiste: de bacteriën blijven na hun dienstverband in kleine aantallen aanwezig in de grond. Ontstaat er in de toekomst een vergelijkbare verontreiniging? Dan zullen ze weer floreren en zich massaal storten op grondsanering. Er is dus als het ware sprake van een natuurlijk afweerstysteem: actieve resistentie.”

Plantpower

“Maar”, zegt Keuning, “Bacteriën zijn niet de enige hulptroepen die we inschakelen. We zijn ook druk bezig met de inzet van planten, ook wel fytotechnologie. Ook plantenwortels en de schimmels die daar vaak op leven, zijn namelijk een ster in het opnemen van giftige stoffen. We weten bijvoorbeeld dat vervuilde grond bij oude fabrieken met planten op een duurzame, snelle en goedkope manier gesaneerd kan worden. De wortels nemen die stoffen op en zetten ze om in ongiftige deeltjes. De omgeving kleurt tegelijkertijd prachtig groen.” Win-win!

Momenteel kijkt Bioclear ook of het mogelijk is om zulke begroeiing al aan te poten als een fabriek nog in gebruik is. Tevens onderzoeken ze wat er gebeurt als je een door pesticiden vervuilde akker beplant met gifafbrekende planten. Keuning: “De eerste resultaten zijn hoopgevend: de mogelijkheden van de natuur blijken keer op keer bijzonder omvangrijk.”

Op naar de sterren en daar voorbij

Onderzoek en wetenschap zijn vanaf het begin van Bioclear belangrijk onderdelen van de bedrijfsvoering. Eén van de eerste research-projecten die ze ooit uitvoerden leidde zelfs tot de basis van wat we nu kennen als DNA-identificatie. “We wilden graag schadelijke bacteriën opsporen. Toen we ontdekten hoe we dat met behulp van DNA konden doen, klopte NASA bij ons aan. In co-creatie ontwikkelden we een biologisch luchtfilter om schadelijke bacteriën in ruimtevoertuigen- en stations te ontdekken en zo de astronauten te beschermen. Dat is wel een samenwerking en resultaat waar we nog steeds trots op zijn!”

Van keukenafval naar energie

Inmiddels zijn we jaren verder en pioniert Bioclear op een ander vlak: die van de bio-energie. “We willen met onze technieken en de kennis die we in huis hebben op meerdere vlakken wat betekenen voor het milieu. We kijken bijvoorbeeld hoe je met een biovergister van keukenafval biogas kunt maken, als groen alternatief voor aardgas. Een eerste proefinstallatie draait inmiddels goed. Nu is het de vraag hoe je dat biogas goed kunt opslaan. Ook hebben we een onderzoek lopen om – met behulp van bacteriën – van waterstof en kooldioxide bio-methaangas te maken. Ook dat ziet er veelbelovend uit! We kunnen nog wel even door pionieren.” Genoeg te doen dus!

Bouwstenen van de natuur

Al die onderzoeken en mooie ontdekkingen van de afgelopen jaren doet Bioclear met groot plezier in hun pand aan de Rozenburglaan. “Wij zijn gevoelsmatig zelfs al bewoner van dit pand vóór de oplevering. We mochten vanaf het begin meedenken met de architect van Waarborg over de binnenkant van het pand; zo konden wij onze wensen doorgeven en laten realiseren.” Een toevallige match, maar daardoor misschien wel extra leuk, is de ‘techniek in beeld’-stijl van het volledige pand: een bijzondere, open en eerlijke bouwstijl waarbij de bouwelementen overal zichtbaar zijn. De materialen zijn heel basic: beton, staal, glas. Geen poespas maar krachtige materialen die samen een sterk geheel vormen. “Zowel ‘techniek in beeld’ als de gebruikte materialen sluiten heel goed aan bij Bioclear: wij zijn in essentie ook maar ‘gewoon’ bezig met de bouwstenen en kracht van de natuur”, besluit Keuning bescheiden.


Sytze Keuning / Bioclear Earth
Logo Bioclear