
Basicly, de digitale leer kracht
De wereld om ons heen digitaliseert. We shoppen online, werken non-stop in de cloud en zijn nergens meer zonder onze digitale agenda. In grofweg vijfentwintig jaar gingen we van Windows 98 naar altijd een smartphone op zak. We kwamen in aanraking met cybercriminaliteit zoals phishing, introduceerden de term digibeet en worden inmiddels dagelijks digitaal overladen met berichten.
De digitalisering is zonder twijfel een vernieuwing die onze levens blijvend heeft veranderd én zal blijven veranderen. Hoe zorgen we dat we slim en veilig gebruik leren maken van die online wereld? Basicly, de digitale leer kracht én onze buur in de Mediacentrale weet daar alles van.
Digitale voorbereiding
We spreken Vincent Veenbrink, één van de oprichters van Basicly: “Met Basicly pakken we digitale geletterdheid bij de wortels aan: in de schoolbanken van het primair en voortgezet onderwijs. Ons platform helpt leerkrachten om digitale geletterdheid te integreren in hun klaslokaal. Onze hulp is altijd multimediaal en bestrijkt de vier hoofdonderwerpen van digitale geletterdheid, zoals bepaald door de overheid: ICT-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid.
Leerkrachten kunnen via ons online platform gemakkelijk losse leskaarten met inspirerende werkvormen gebruiken voor een ‘lesje anders’. Ook kunnen ze kiezen voor volledig instapklare leerpaden. En met onze 400+ video’s zorgen we dat leerkrachten continu up-to-date zijn op digitaal gebied.”
De leerkracht aan zet
Basicly biedt leerkrachten de kans kinderen te laten oefenen met moderne topics die in het reguliere onderwijs nog weinig aandacht krijgen, zoals webdesign en (nep)nieuws. Die summiere aandacht voor digitale geletterdheid bestaat volgens Vincent in de laatste plaats omdat leerkrachten daar geen aandacht aan wíllen besteden. Ze willen dat wel, maar vinden in het huidige curriculum geen handvatten om er actief mee aan de slag te gaan. Basicly stelt ze in staat die digitale vaardigheden wél door te geven.
Een studie met een staartje
Het idee voor Basicly werd al lang voor de oprichting in januari 2019 geboren. Vincent en mede-oprichter Robert Adema ontmoetten elkaar in 2013 tijdens een studieonderzoek naar de schaarste in goed geschoolde ICT’ers. Wat bleek: de ICT-vijver met jong talent moest groeien en digitale vaardigheden moesten ook door mensen anders dan ICT’ers beheerst worden. “En wil je een grotere groep jonge mensen met digitale vaardigheden, dan moet je vroeg beginnen met een algemene oriëntatie”, aldus Vincent. “Bij kinderen op de basisschool!”
ITurnIT
“En toen zijn we ITurnIT begonnen. We spraken met bedrijven over hun verantwoordelijkheden voor de toekomstige beroepsgroep. Hoe konden we met elkaar technologie een structurele plek in het onderwijs geven? Al snel stonden we voor de klas en gaven we direct aan kids workshops. Gaaf om te doen! Maar”, zo vertelt Vincent, “dat gastdocentschap zorgde er vaak ook onbedoeld voor dat leerkrachten achterin de klas zaten en zich even op ander werk focusten. En dus verdween na elke workshop met het vertrek van ITurnIT óók de kennis en kunde: leerkrachten wisten te weinig op het gebied van digitale geletterdheid om de integratie ervan in de lessen door te zetten.”
En dat wilden de heren anders doen. Na gesprekken met leerkrachten gooide het team van ITurnIT de koers om. Ze namen afscheid van alle workshops en diverse events om zich volledig te focussen op de ontwikkeling van een aanpak die digitale geletterdheid zou borgen in het onderwijs. De aandacht verschoof van leerling naar leerkracht, dé schakel die nieuwe generaties structureel kan voorbereiden op hun leven in de digitale samenleving.
Schaalbaar, betaalbaar & direct inzetbaar
Vincent: “Met die koerswissel groeide ook ons bedrijf. We veranderden onze naam in Basicly en vormden het onderwijsprogramma om tot online platform met alle bijbehorende toeters en bellen. Dat was echt team effort! Doordat ons team zo divers is, kunnen we alles binnenshuis van customer support tot videoproductie. Maar, hoe verschillend we ook zijn, we hebben allemaal één ding gemeen: ons lerend vermogen. Iets wat ook heel belangrijk is voor digitale geletterdheid: je hoeft echt niet alles te weten, maar je moet in staat zijn om nieuwe dingen tot je te nemen en op een nuttige manier in te zetten.”
The next step
Dat vermogen om te leren ziet Basicly ook bij leerkrachten. “De volgende stap die wij als Basicly gaan zetten is de focus op de verdere professionalisering van de leerkracht. Het is nu zo dat ze aan de slag kunnen met digitalisering in de klas. Die basis staat. Onze volgende zet is hen stapsgewijs helpen zelf digitaal deskundige te worden. Niet alleen verhoogt dat hun eigen plezier in de klas, ook neemt de kwaliteit van hun lessen toe. Win-win! De leerkracht is echt de sleutel tot de digitale transitie. En daarbij kunnen helpen, maakt ons werk het mooiste wat er is.”
#funfact
Basicly heeft niet alleen een groen logo, hun gehele kantoor is groen! Met kasten vol planten, stabureaus en zitzakken is de Basicly-werkplek een healthy workplace waar je u tegen zegt.
