What are you looking for?


MENU
https://www.waarborgvastgoed.nl/en

Europe identifies Groningen as a leader in the energy transition

Aerial View over Groningen city at sunset
Aerial View over historic part of Groningen city at sunset

Groningen was deze week in het nieuws. En hoe. Europa wijst Groningen namelijk aan als dé koploper op het gebied van de energietransitie. De Groningse aanpak van de energietransitie is een voorbeeld voor andere Europese steden, vindt de Europese Commissie.

Deze erkenning levert Groningen een subsidie van 7,6 miljoen euro op om haar koploperspositie verder uit te bouwen en aan de rest van Europa te demonstreren. Gemeente, bedrijfsleven, kennisinstellingen, woningcorporaties en bewoners gaan samen aan de slag om de wijk van de toekomst te maken met daarin energie-opwekkende gebouwen en slimme ICT-toepassingen.

CO2-neutraal in 2035

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een slimme CO2-neutrale stad te zijn. Veel eerder dan de rest van Nederland en Europa. Groningen zet al een slimme wijkaanpak en innovatieve oplossingen in om wijken energieneutraal of -positief te maken. Nu worden in wijken in Groningen noord en zuidoost een aantal representatieve gebouwen, nieuw en oud, groot en klein, geselecteerd. Een aantal van deze gebouwen worden niet alleen energieneutraal, maar krijgen energie-overschotten. Daarvan kunnen andere gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn profiteren. Zo kunnen wijken sneller en efficiënter energieneutraal gemaakt worden.

Wijkgerichte aanpak

Gemeente Groningen: “Het idee is dat de wijkgerichte aanpak met projecten als biogas vanuit keukenafval, slimmer gebruikmaken van warmtenetten en verticale zonnepanelen ons inzicht geeft. Zodat we de slimme oplossingen uiteindelijk uit kunnen breiden over alle buurten en wijken in de gemeente Groningen. Bewoners zijn een integraal onderdeel van dit project door de mogelijkheid om actief hun energie uit te wisselen met hun buren of een naastgelegen kantoor.”

Erkenning

Wethouder Joost van Keulen van economische en internationale zaken: “Het aanwijzen als koploper en de bijbehorende subsidie is een geweldige erkenning voor de internationale leiderspositie van Groningen en zal ons veel internationale aandacht opleveren. Daarnaast zitten er in de oplossingen en technologie die wij gebruiken volop mogelijkheden voor werkgelegenheid en export.” Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: “Groningen investeert volop in de energietransitie. De aanwijzing als Europees koploper geeft aan dat we de goede dingen aan het doen zijn. Door onze voorbeeldfunctie kunnen andere Nederlandse én Europese steden hier nu ook van leren en van profiteren.”

Niet praten, maar doen

Gertjan Lankhorst, algemeen directeur van New Energy Coalition: “Dit is een geweldig project dat de theorie van de Haagse Klimaattafels in praktijk brengt, hiermee wordt de ‘verduurzaming van de gebouwde omgeving’ concreet. Het is precies waar wij voor staan: co-creatie met onderwijs, ondernemers, overheid en burgers. Niet praten, maar doen!”

Europees voorbeeld

Smart Cities & Communities is een Europese regeling die tot doel heeft beleids- en technische innovaties in te zetten in wijken om deze energiepositief te maken. De Europese Commissie steunt deze innovaties om aan te tonen dat de wijkaanpak helpt om de energietransitie vorm te geven en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Commissie wijst daarom een select aantal steden aan als ‘Lighthouse City’ om als voorbeeld te dienen voor de rest van Europa. Cartif (een Spaanse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek) leidt het project en ook de Finse stad Oulu is Lighthouse City. Bij het Groningse project dat op 1 december start en ongeveer vijf jaar duurt zijn de gemeente Groningen, de Hanzehogeschool, RuG, Grunneger Power, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, Waarborg vastgoed, CGI Nederland en Sustainable Buildings aangesloten.

Bron: Gemeente Groningen (Persbericht 07/11/2018)

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*