KLEIN Architecten
Hij was na de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de wederopbouw van Groningen. De architectuur van Frans Klein is daardoor in grote mate bepalend geweest voor het naoorlogse stadsbeeld in Groningen. Ruim zeventig jaar en drie overnames later zitten we met Tom Boerema – een van de drie nieuwste directeuren van KLEIN architecten – aan tafel. De inkt op de overnamepapieren is nog maar net droog, maar er is een enorme motivatie om het gedachtegoed van oprichter Frans Klein voort te zetten. Een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken met de bewoners van het kantoor- en winkelpand aan de Atoomweg 2.
Een stukje geschiedenis
De periode waarin Frans Klein zijn hoogtijdagen vierde waren architectonisch niet de meest dankbare tijden. De nadruk lag op het snel en goedkoop bouwen van grote hoeveelheden woningen; voor moderne architectuur was weinig geld en aandacht. Na jaren van trouwe dienst worden veel van die gebouwen tegenwoordig vooral gesloopt. Toch staan een heel aantal ontwerpen van de oprichter van het oorspronkelijke ‘Architectenbureau Klein’ nog altijd fier overeind. Denk bijvoorbeeld aan de Plantsoenflat, net voor de brug bij het Noorderplantsoen, het woon- en werkcomplex aan het Hereplein waarin ING gevestigd is of de Wielewaalflat aan de Oosterhamrikkade. Allemaal erfgoed van de ‘oude Klein’.
Glazen huis aan het gedempte Zuiderdiep
In de jaren die erop volgden hebben de opvolgers van Frans Klein niet stil gezeten. Een van de voor Groningers bekendste projecten in het portfolio van KLEIN is toch wel Cinecafé aan het Gedempte Zuiderdiep. Je kent ‘m vast; het glazen object vlak naast de Pathé waarin Subway gevestigd is. Tom vertelt: “De voornaamste wens van de opdrachtgever was destijds om de smalle doorgang van de Ubbo Emmiussingel ruimtelijker te maken – of te doen lijken.” Niet zo gek als je bedenkt dat het nieuw te bouwen pand tussen vrij grote, massieve panden in zou komen te staan. Aan de ene kant het prachtige, maar vrij donkere monumentale pand van de gemeente Groningen; aan de andere kant het gigantische gebouw van Pathé dat de andere panden volledig insluit. De gebouwen zorgen voor een (gevoelsmatig) zeer nauwe doorgang door de Ubbo Emmiussingel. Tom legt uit: “Door een gebouw van glas neer te zetten en door een inkeping te maken bij de entree, hebben we ervoor gezorgd dat de doorgang minder benauwd is. Als je nu vanaf het station richting de stad loopt, kun je dwars door het gebouw kijken en het Zuiderdiep al zien. Dat voelt veel vrijer dan wanneer we daar een pand van steen hadden neergezet.”
Projecten in de regio
Niet alleen in Groningen is KLEIN Architecten actief. “We zijn nu net bezig met een aanbesteding in Rotterdam”, vertelt Boerema. “Tja, als de architecten uit het westen hier in Groningen de opdrachten krijgen, dan moeten wij maar naar het westen, hè”, grapt hij met een lichte spot. “Naast dat we actief zijn in Groningen, hebben we ook veel projecten mogen doen in de omliggende provincies. Zo hebben we een appartementencomplex aan de Jan Fabriciusstraat in Assen ontworpen en ook het schoolgebouw voor Renn4 in Assen, dat onlangs is opgeleverd, komt van onze hand. Ieder architectenbureau heeft zo zijn specialisme. Voor ons zijn dat schoolgebouwen. We hebben er in de geschiedenis van KLEIN Architecten al heel wat ontworpen. Van de MFA Campus in Winschoten, AOC Terra’s in Meppel en Eelde tot de VSO de Atlas in Assen.”
Kwaliteit & strakke budgetplanning
Hoewel de overname door de drie jonge ondernemers nog maar net is voltrokken, zijn ze zeker geen groentjes. Marwin, André en Tom hebben namelijk zelf al een goedlopend bouwkundig ontwerpbureau, dat ook in het pand aan de Atoomweg 2 is gevestigd. Ze werkten al geruime tijd met KLEIN Architecten samen en kennen het bedrijf goed. Nu hebben ze het roer overgenomen van Bram Hartlief. Ruim 40 jaar heeft hij ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt, maar het is tijd om het stokje door te geven.
Op de vraag hoe de heren het gedachtegoed van dhr. Hartlief willen voortzetten, vertelt Tom met gepaste trots: “KLEIN Architecten staat bekend om haar strakke budgettering en hoge kwaliteit aflevering. In nagenoeg alle projecten die KLEIN Architecten heeft gedaan is het gelukt om binnen het budget van de opdrachtgever te blijven en tegelijkertijd een hoge kwaliteit te waarborgen. Dat is vrij zeldzaam in de bouwwereld. Dat unieke talent willen we dan ook graag voortzetten.” Op de vraag wat ze anders willen doen, weet Tom het antwoord ook: “We gaan ons meer richten op automatisering, dat heeft toch de toekomst. Zo hebben we onze eigen servers en een eigen softwarepakket ontwikkeld. Dat pakket kunnen wij gebruiken, maar het is ook geschikt voor andere architecten- en bouwkundige bureaus. Dat willen we dan gaan vermarkten.” Tja, Frans Klein mag dan al een tijdje overleden zijn, zijn ondernemersgeest is na drie overnames nog steeds niet uit het bedrijf verdwenen.
Namens Waarborg Vastgoed wensen we de heren van KLEIN architecten heel veel succes, voorspoed en werkplezier toe!